Cabacés
El passat divendres dia 11 de juliol, a les 20 hores a la sala d'actes de la Societat Recreativa "La Unió" de Cabacés.
Amb el títol:
LA MEDIACIÓ COMUNITÀRIA
Participaren una trentena de persones
Assistiren els jutges i jutgessa de pau de Vinebre, Cornudella i de la Bisbal de Montsant.
Dins del marc d'actuacions informatives a favor del valor de la justícia de proximitat, gratuïta i de la independència de la política de l'Associació Catalana en Pro de la Justícia (ACPJ).
El jutge de pau i mediador veïnal Josep Maria Ferran i Torrent va explicar la seva motivació per estar de Jutge de Pau, després de 13 anys de suplent i ara cinc de titular.
Primer de tot va agrair a la tasca d'equip amb la secretaria judicial i a l'alcaldia per haver confiat amb ell en el 2020 i a les set regidories que en aquest període 2020-25 ens hem reunit amb tots a nivell personal i agraeixo personalment el seu gran respecte a la tasca del jutjat com a independència, imparcialitat i neutralitat política, altres temes ja no són de la meva competència
Els motius són el canvi legislatiu en la matèria dels Jutjats de Pau que es convertiran en Oficines Municipals de Justícia i el paper del jutge o la jutgessa de pau com a mediadora i conciliadora més propera.
La mediació comunitària sempre s'ha fet al pobles des de la mateixa família, en les associacions i amb les seves juntes. Tothom pot adreçar-se a la presidència de l'associació davant qualsevol tema.
Però avui per avui les noves legislacions a favor de la igualtat de les persones, els seus i nostres drets humans, la prevenció de abusos de tota classe com també els sexuals, fan que ens informem i reflexionem en els nous reptes.
En la tasca de la mediació comunitària és necessita el consentiment i garantir la confidencialitat i la informació reservada, a més de ser persones discretes, en l'ajuda als demés.
Per a reflexionar vaig exposar tres casos de la ciutat, on es ja fa 25 anys mediació veïnal i en atenció amb la conversa a persones amb dol. Per evitar tocar la sensibilitat dels presents.
Com a conseqüència cal destacar la importància de ajudar-nos uns als altres, conversar amb confidencialitat sobre els nostres problemes i plantejar estratègies per a conviure en pau el veïnat. Com a projecte que cal lluitar en el dia a dia. Des de les persones, famílies, associacions, ajuntaments, escoles i instituts i les futures OMJ.
Per part de l'Oficina de Relacions amb la Comunitat (ORC) dels Mossos d'Esquadra del Priorat amb la participació d'en Joan Boví i en Juli Segarra destacaren de cara a prevenir els problemes de la digitalització, el creixement de fraus i de queixes en els abusos en internet i les xarxes socials, els robatoris i furts i la necessitat de la col·laboració ciutadana com en el darrer cas de Cabacés i van explicar les seves tasques i competències sobre seguretat i la salut pública. Tot amb la gran participació de la ciutadania assistent amb preguntes i comentaris.
La mediació comunitària és com una planta cal respectar-la, regar-la i estimar-la. Hi guanyem tots
Al final en Joan Boví va rebre una ovació ja que es jubilarà, podria ser el darrer acte el d'avui de Cabacés, després del consentiment de l'assistència de fer pública les fotografies.
Agraïments a la nostra xarxa d'oportunitats d'aprendre i de conèixer.-
1.- A tot el veïnat de Cabacés
2.- A l'Associació Catalana Pro de la Justícia (ACPJ), associació de jutges i jutgesses de pau de Catalunya
3.- Al Centre d'Estudis Jurídics i Formació Especilitzada (escola de formació dels professionals de la justícia i per tant també dels jutges i jutgesses de Catalunya) per la seva formació i assessorament.
4.- A la Federació d'Ateneus de Catalunya i a l'Ateneu de Tarragona per la formació en els protocols de prevenció de la violència masclista en les associacions i en els ateneus de Catalunya.
5.- A Governació de Tarragona pel curs sobre els punts Lila.
6.- A l'associació Obertament de Catalunya per la formació en contra de l'estigma de la salut mental i en la prevenció del suicidi.
7.- A la Federació Catalana de Voluntariat Social per la campanya permanent a favor de la salut i de la salut mental.
8.- A la Federació de les associacions de veïns i veïnes Segle XXI per l'oportunitat de col·laborar com a secretaria de comunicació i de mediació veïnal a Tarragona.
9.- A l'IMSST (Institut Municipal dels Serveis Socials de Tarragona) per la seva oportunitat a dur a terme la ponència sobre la mediació comunitària a la URV en el 2023, dins de les jornades professionals de mediació de Tarragona.
10.- A les ORC (Oficines de Relacions amb la Comunitat) dels Mossos d'Esquadra del Priorat i a les ORC de la Guàrdia Urbana i dels Mossos d'Esquadra de Tarragona.
11.- A l'institut Martí Franquès de Tarragona on portem el programa Cooppel de suport als aprenentatges en la millora de la comprensió i el record.
12.- Al Consell Municipal de l'Habitatge per invitar-me a la taula en la recent jornada sobre sensellarisme ocult de Tarragona en representació de la federació veïnal i del curs de la càtedra UNESCO de l'habitatge de la URV.
13.- A la Taula per la Igualtat de l'Aleixar per la formació i el seu testimoni.
14.- A l'associació Aube de Mora la Nova pel seu testimoni d'escola del riu Ebre i la seva tasca a favor de la salut.
15.- A ràdio Falset per obrir la seva programació fa ara 18 anys amb el programa mensual col·laborador PRIOREM PRIORAT.
16.- Al Parc Natural de la Serra de Montsant per l'oportunitat de ser col·laborador acreditat informant.
17.- A les associacions AESPAT i ATA per la formació en Anàlisi Transaccional en la mediació 1998-2000 i l'oportunitat de ponent en el congrés internacional de psicologia a Madrid en el 2014 i a les associacions de Sociologia i a la Societat Catalana de Pedagogia filials de l'Institut d'Estudis Catalans. La primera per permetre la nostra ponència sobre el Cooppel en el congrés de 2017 i la segona per facilitar la nostra ponència en els congressos internacionals de la Universitat de Lleida, 2022 i de la Universitat d'Andorra-Seu d'Urgell de 2024.
18.- Per la participació en el projecte de la Societat Catalana de Pedagogia, filial de l'IEC, titulat APLICA SOLUCIONS sobre Intel·ligència Artificial, el Disseny Universal dels Aprenentatge (DUA) i els ODS 2030 en el curs 2023-24.
19.- Per facilitar la nostra participació en el SAIOF, Aixopluc, atenció a persones amb dol de Cambrils, en el grup de pensament cristià, en la preparació al matrimoni (servei CPM) presencial i telemàtic a Tarragona, On Line a nivell d'Espanya (FeCPM), grups de Vida Creixent, participació en Carismàtics, en equip matrimonial. (Altres Càritas en la donació d'aliments i orientació educativa a les famílies)
20.- I a totes les persones que en l'anonimat, en l'ombra i en la confidencialitat m'han ajudat durant aquests 45 anys que estic arrelat al Priorat.
Sols podem estimar el que coneixem
Comentaris
Publica un comentari a l'entrada